LEO TAXİL VE SİLME ALETİ TAKSİL ARASINDAKİ BAĞLANTI!





Yazdığını silen ve dilimize "daksil" olarak gelen kelimenin anlamı nedir??


Antimasonluktan bahsederken, günümüzde antimasonluğun temel kaynaklarından biri olan Léo Taxil' den bahsetmemek olmaz.

21 Mart 1854' de Marsilya' da doğan Taxil (ki gerçek adı Marie Joseph Gabriel Antoine Jogand-Pagès' dır ama müstear isimle yazmayı tercih etmiştir. Bu "müstear isim" merakı antimasonlukta kendisinden itibaren adet halini aldı sanırım.)

Gençlik yıllarında yazdığı kitaplar nedeniyle katolik kilisesinin ve Papa'lık makamının tepkisini çeken Taxil daha sonra Papalığa saygısını sunmayı ihmal etmemiştir.

1881 yılında Masonluğa ilgi duyan ve kısa bir süre için Mason olan Taxil tutum ve davranışlarındaki uyumsuzluklar sebebiyle Masonluktan çıkarılmıştır. Öç alma duygularıyla hareket eden Taxil; işi 1938 yılında bir kısım Masonu aforoz etmeye kadar götürecek Papalığı Masonlara karşı kışkırtarak maddi ve manevi kazanç elde etmeyi, ismini duyurmayı hedeflemiştir. 1885 yılından itibaren etkin bir şekilde antimasonik faaliyetlere girişen Taxil önceleri çeşitli gazete ve kitaplarda "içeriden birisi " olarak antimasonik makaleler yazarken 1886 yılında ise "Les Freres Toris Points" (Üç Nokta Kardeşleri) isimli kitabı yazmıştır.

Halen antimasonların kaynak olarak gösterdiği ve içeriğindeki ilüstrasyonları kullandıkları bu kitapta Léo Taxil, Masonluğu bambaşka bir nitelikte gösteriyor, Masonları dehşetli savlar ileri sürerek suçluyordu. Oldukça sürükleyiici bir dille çoğu kimselerin kolayca "gerçek" olduğuna inanabileceği akıl almaz masallar uydurmuştu. Bu kitap o kadar çok tuttu ki bir çok dile ve hatta Osmanlıca' ya bile çevrilerek yayımlandı.

Roma Katolik Kilisesi bu fırsayı kaçırmadı, Leo Taxil' i olanca gücüyle ve ve tüm olanaklarıyla desteklediğini, açığa çıkmış olan bu rezllikleri herkesin bilmesinin gerektiğini, bir tek bunların bile Masonluğun ortadan kaldırılması için yeterli olduğunu iddia etti, Antimasonik eğilim besleyen diğer bir çok kurum da buna katıldı. Yayımladıkları kitap ve bültenlerde Masonları, "Şeytan' a tapan ve hizmet eden satılmış tutsaklar" diye nitelendirip Leo Taxil ' in anlattıklarını da savlarının açık kanıtı olarak gösterdiler. (Bu kitapta aynı zamanda Hristiyan Masonların Hz.Muhammed' in simgesine taptığının söylenmesi de dikkat çekici diğer bir husustur.) Nitekim yazarın "Les Mysteres de La Franc- Maçonnerie" (Hür Masonların gizleri) isimli kitabının kapağında yer alan çizim halen antimasonların en sevdikleri ve Masonların şeytana taptığının göstergesi kabul ettikleri bir illustrasyon olagelmiştir.
Léo Taxil, 1895 yılında bir kitap daha yayımladı "Le Diable et la R"volution" (Şeytan ve İhtilal) adlı bu kitabıyla da Masonları yerden yere vurdu. Böylece Roma Katolik Kilisesi' inin iyiden iyiye güvenini kazandı. Öyle ki 1897 yılında Kilise ' nin de desteği ile Paris' te büyük bir antimasonik kongre düzenledi.

Leo Taxil müstear ismiyle tanınan kişinin gençliğinde bir Cizvit Kolejinde çekmiş olduğu sıkıntılar nedeniyle Katolik Kilisesine ne kadar kininin biriktirmiş olduğunu o ana kadar kimse bilmiyordu. Kongreye zafer kazanmış bir insan olarak çıkan bu Taxil, yaptığı konuşma ile salonda buz gibi bir hava esmesine neden oldu. Söylediklerinin hepsini uydurduğunu, böylece hem Masonluğu kamuoyu önünde küçük düşürdüğünü hem de Katolik Kilisesi başta olmak üzere herkes ile dalga geçme fırsatı yakaladığını büyük bir gururla anlattı.

Bu olay, antimasonik cephe için büyük bir fiyaskoydu. Leo Taxil' e inanarak güvcenmiş olan birçok saygın kurum, açıkça yalancılık eder duruma düşmüştü. Özellikle Avrupa' da o zamana kadar piyasaya çıkmış olan çeşitli yayınlarda yer almış savlar da kuşkuyla karşılanır oldu. Bu yüzden, bir süre antimasonik yayınların ardı kesildi. Dahaso Katolik Kiilisesinin bu tarihten itibaren Masonlara karşı yayımlar yayınlatmaması veya bunlara maddi destek sağlamamasını dahi bu duruma bağlayanlar vardır.

Leo Taxil' in şarlatanlığı, unutuldu gitti. Adı yalnızca Masonik Ansiklopedilerde yer aldı. Fakat yazmış olduğu kitaplar kaldı. Günümüzde pek çok antimasonik yazar, Léo Taxil' in yazdıklarını sanki bunlar birer gerçekmiş gibi yinelemekten geri kalmadılar, kitaplarının kapsamımnda Masonluğa karşıt ne varsa kullandılar. Hatta bu kitapları kaynakçaları arasında göstermekten bile çekinmedirler.
 Ancak gel gelelim daha sonra Leo Taxil kendi yazdıklarının sadece bir hayal ürünü olduğunu ve kitaplarının sahte olduğunu söuyleyince dediklerinin tamamını silmiştir. İşte TAXİL kelimesi silen anlamında bize TAXİL olarak geçmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar