NASRETTİN HOCAYI MEVLANA ÖLDÜRTTÜ! PEKİ BUNDAN BANANE DEME OKU!

Ayırlı Haftalar kuzenler…
Bu topraklar yaşadığımız Anadolu çok acaip bir memleket. Buraya gelen suyunu içip havasından koklayan mülayim bir insan olsa da bir süre sonra kendisini entrikaların içinde buluveriyor.
Gelelim konumuza; Ne alaka Şu bizim fıkralarda okuduğumuz Nasrettin Hoca ile Mevlana ne alaka diyeceksiniz. Okuyun ki. Sonunda bu lakırdıları neden ettiğimi anlayasın ey oğul… haha kendimi kaptırdım.
Neyse bizim Nasrettin Hoca öle senin bildiğin Nasrettin değil. Büyük adam. Asıl ismi Hace Nasirü’d-din Mahmud el-Hoyi . 13. Yüzyılda Selçuklu devrinde Kasyeri de uzun süre kadılık. Yani Hakimlik yapmış birisi. Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat zamanında Konya’ya taşınmış saray mektebinde öğretmenlik yapmıştır. Daha sonra Babailer ayaklanmasında 5 yıl hapis yatmış oradan da Kırşehir ve Akşehir’e giderek Ahlik teşkilatını kurmuştur.

nasrettin hoca ile ilgili görsel sonucu
Gel gelelim Konyada farsi (iran) kökenli Mevlana bulunmaktadır. Mevla’na Moğolların Anadoluyu işgaline sıcak bakmış ve Anadolu Selçuklu Devletinin yanında yer almamıştır. Hatta bu hizmetlerinden dolayı Moğol isyancılar Mevlana’ı Şeyh-i Şuhu Rum. Yani bütün Anadolu’nun tek resmi tasavvuf tekkesi ilan etmişler ve bütün tarikat ve tekkelerin Mevlana’ya bağlanmasını mecburiyetini getirmiştir. Bu  vazifesinden dolayı Moğollar tarafından da maaşa bağlanmıştır.
Anadolu Türk ailelerinden olan Nasrettin Hoca ise  Moğolların Anadoluyu hakimiyet altına almalarını önlemek için yıllarca direnmiştir. Binlerce Türkmen ve Ahi bu direnişte öldürülmüş ve Nasrettin hocanın eşi Fatma Bacı’da Moğollar tarafından esir alınmıştır.
Böylece Mevlana ile bizim pamuk yanaklı Nasrettin Hoca arasında çekişme başlamıştır. Moğollar yüzünden başlayan Nasrettin Hoca ile Mevlana arasındaki kavga yazdıkları şiirlere de yansımıştır.
Mevlana bir beyitinde Nasrettin hoca’ya
“Ey hoca kaza ve kederle ayağın kırılmış. Sen çok gönüller kırdın . Belanıda buldun.” Derken.
Bizim Nasrettin geri kalır mı. Oda  “Ey ekşi suratlı. Arkamdan kötü sözler söylemişsin. Akbaba’nın ağzı süreli necis(pis) kokar” diye şiiriyle yanıt vermiştir.
Nasrettin Hocanın düşünce yapısından etkilenen Mevla’nın oğlu Alaladdin Çelebi’nin oğlu Mevlana’yı terk ederek Nasrettin’in yanında yer alması düşmanlığı daha da körükler.
mevlana ile ilgili görsel sonucu
1261 yılında Nasrettin Hoca başında bulunduğu Ahi teşkilatı ve Türkmenler ile birlikte Moğollara karşı isyan başlattı. İsyanı bastırmak için ise Mevlana’nın sağ kolu olan Caca oğlu Nurettin’i görevlendirmişlerdir.  Nurettin Mevla’nadan Nasrettin Hocanın öldürülmesi için izin almış ve 93 yaşına gelmiş Nasrettin Hoca ve ona sığınan Mevlana’nın oğlu Alâeddin Çelebi öldürülerek isyan bastırılmıştır.
Mevlana’nın bu ölümle dahi öfkesi dinmemiş ve ölen oğlu Aladdin Çelebi’nin Konya’ya getirilen cenazesinin namazını dahi kıldırtmamıştır.
Yani bizim boynu bükük Mevlan’a pek öylede bir Mevlana değil!. Peki bize ne bundan derken. Kıssa dan hisse çıkaralım.
Tarih te ne olduğu değil Tarihi kimin yazdığı önemli. Bu gün katil olanların yarın masum yarın masum olanların bir katil olduğuna karar verecek olan tarihi kimin ellerinde yazılmış olacağıdır!
Nasrettin Hoca hakkında çıkarılan fıkralar önceleri onun manevi mirasını lekelemek için çıkarılmış olsa da daha sonraları bu toprakların ferasetli insanları Moğol istilasına karşı direnmiş bu önemli şahsiyeti manevi vicdanlarında hep hatırlamış ve hak ettiği değeri vermiştir.
Yazıyı bir Nasrettin Hoca fıkrası ile bitirelim.
Timur ile Hoca bir gün Hamama giderler.Hoş beş ederken Timur Hocaya sorar
“Hoca ben köle olsam kaç para verirdin bana!”
Hoca “15 Akçe!” der.
Timur sinirlenir ve Hocaya
“Bre melun sadece peştamal 15 akçe eder” diye çıkışır.
Hoca hiç istifini bozmaz.
“Ben zaten peştamela bu fiyatı biçtim!” der.
Anlayana sivirisinek saz anlamayana Davul Zurna Az!
Ayırlı haftalar kuzenler…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEO TAXİL VE SİLME ALETİ TAKSİL ARASINDAKİ BAĞLANTI!